denisipari

Prin denisipare se intelege procesul prin care particulele mici de nisip sunt extrase din stratul de apa si eliminate in afara forajului de apa, iar particulele mai mari raman in jurul coloanei filtrante a putului, formand un filtru natural, permitand astfel apei sa fie exploatata din put cu un aspect limpede fara impuritati.

Denisiparea puturilor de apa este necesara atunci cand putul de apa sau fantana forata s-a inisipat sau colmatat dupa exploatari indelungate sau din alte motive.

Motivele sunt diverse, de la functionarea necorespunzatoare a sistemelor de pompare, colmatarea coloanei filtrante la puturile de apa din PVC sau metal, constructia necorespunzatoare a forajelor de apa pana la neexecutarea la timp a denisiparilor periodice la puturile de medie si mare adancime, recomandate de firma de foraj care a executat puturile.

apa curata

Cand trebuie facuta o denisipare?

Denisiparile forajelor de apa se recomada a se executa periodic, in functie de constructia putului, adancimea forata si tubata a putului, diametrul tubulaturii finale cu care putul a fost tubat, caracteristicile constructive ale filtrului si cel mai important gradul de permeabilitate.

Perioada la care se executa denisiparile sunt stabilite de firma care a executat forajul de apa in documentatia tehnica care trebuie intocmita dupa executia fiecarui foraj de apa.

Cand echipamentele de pompare ale putului de apa scot apa cu aport de nisip, cu miros sau un aspect necorespunzator, trebuie verifcat imediat echipamentul de pompare sau starea tehica a putului.

Foarte important este ca apa sa fie limpede pe toata perioada exploatarii putului pentru ca durata de functionare, calitatea apei si debitul sa nu fie afectata.

Cum se executa denisiparea?

Denisiparile se executa prin mai multe procedee specifice in functie de constructia forajului, diametrul forajului sau adancimea acestuia prin procedee de lacarit cu lingura de foraj la fantanile clasice sau cu pompa Mamuth ( instalatia de denisipat aerlift) la puturile de medie si mare adancime, cand exista coeficient de sumergenta ca pompa Mamuth sa poata functiona.

Prin aceste procedee putul de apa revine la functionarea normala, apa capatand un aspect limpede fara impuritati, putand fi pus in productie dupa ce s-au masurat parametrii reali de exploatare.

Lacaritul

Aceasta operatie de denisipare-decolmatare a putului de apa se face de regula cand nu sunt intalnite coditii optime de sumergenta pentru denisiparea cu pompa Mamouth si consta in extragerea apei din put si a impuritatilor acumulate in put cu ajutorul unei unelte de foraj numita lingura.

denisipari puturi

Denisiparea se recomada a fi facuta prin introducerea lingurii pana in filtrul putului si se lacareste evacuand astfel particulele  de nisip sau alte impuritati solide, pana se ajunge in decantorul putului urmand ca ulterior sa se puna in productie forajul de apa.

Denisiparea puturilor de apa cu pompa Mamuth ( instalatia de denisipat aerlift)

Dupa decolmatarea putului si a coloanei filtrante, este necesara denisiparea cu pompa Mamuth. Aceasta operatie ajuta la limpezirea totala a apei din put, ajuta la testarea performantelor putului privind debitul de exploatare, prin pomparea cu un debit mai mare cu 25% fata de debitul maxim viitor cu care putul de apa va fi exploatat.

Verificand diametrul tubulaturi forajului, adancimea putului, nivelul hidrostatic al putului ( adica asa zisa adancime a oglinzii apei) si debitul specific aproximativ la care se va exploata se aleg caracterisitcile instalatiei aer lift.

Dupa un program de pompare stabilit si dupa ce apa incepe sa se limpezeasca se va stabili debitul optim de exploatare al putului, parametrii de exploatare, modul de echipare al forajului cu sisteme de pompare adecvate putului.

Este foarte important, ca in timpul lucrarilor de denisipare, sa fie masurati parametrii reali de exploatare ai putului de apa si sa fie intocmita documentatia tehnica de exploatare care trebuie respectata.

Tarife

In executia denisiparilor la puturile de apa pretul poate sa difere considerabil, din mai multe motive tehnico-economice.

In denisiparea putului pretul difera in functie de adancimea putului de apa, diametrul tubulaturii putului de apa, tipul constructiei forajului si bineinteles scopul exploatarii fantanii de apa. De regula pentru fantanile de apa clasice, este necesara denisiparea cu lingura de foraj iar pretul la denisipare este mult mai mic decat o denisipare la un put de mare adancime care necesita echiparea cu pompe si utilaje mari, care ridica semnificativ pretul denisiparii putului.

O diferenta seminificativa la pretul unei denisipari, o face si calitatea apei, gravitatea avariei si modul de functionare al forajului. Daca avem o avarie mica si putul necesita doar o denisipare pretul poate fi mai mic decat la o defectiune a forajului de apa, in care se implica multe operatii specifice de instrumentatie sau reparatii la putul de apa.

Oferim servicii profesionale de foraje puturi apa de mica, medie si mare adancime, denisipari puturi apa, decolmatari in toata tara. Clientii ce aleg executia forajului cu noi beneficiaza de prima denisipare GRATUIT.

Pentru informatii sau cotatii de pret nu ezitati sa ne contactati via email sau la tel: 0765 898 392, este gratuit!

Distribuie