foraje

Exploatarea apelor subterane prin foraje de apa

Apele subterane

Apele subterane sunt provenite din precipitatii infiltrate in sol impreuna cu apele provenite prin condensarea vaporilor din subsol.

foraje puturi apa potabila

Acestea au fost exploatate inca din antichitate si erau o parte importanta a culturilor antice, influentand cel mai mult istoria omenirii.

La noi in tara cea mai veche fantana a fost gasita de arheologi la Baile Figa din Judetul Bistrita Nasaud, fantana cu apa sarata datata aproximativ in perioada anului 900 BC.

Apele freatice se pot exploata de regula prin foraje puturi apa, de diferite adancimi si anume: foraje de apa de mica adancime, foraje de apa de medie adancime, foraje de apa de mare adancime.

Forajele de apa de mica adancime

Forajele de apa mica adancime, se executa de regula prin foraj uscat, cu instalatie manuala de foraj cu care se executa puturi de apa cu adancimi de circa 20-30 m.

Tubulatura de put sau burlanele de put folosite in ultimii ani din PVC pentru puturi, cu diferite diametre specifice, in functie de modul de constructie al forajului de apa, debitul nominal al putului de apa, adancimea forata a putuluide apa, si aplicatia viitoare a forajului de apa.

Acestea au de regula urmatoarele intrebuintari: foraj de apa casnic, foraj de apa gospodaresc, foraj de apa pentru uz industrial, foraj de apa tehnica, foraj de apa pentru irigatii, foraje de apa pentru alimentari cu apa, foraje de apa pentru piscicultura, foraje de apa pentru legumicultura, foraje de apa pentru rezerve intangibile de incendiu, fantani de apa pentru gradini, fantani pentru pasunat, puturi de monitorizare, puturi de apa piezometrice, foraje de epuisment, foraje de studiu al apei, puturi de studiu al mediului si chiar puturi de alimentare cu apa a unor localitati importante din tara noastra.

forajele de apa de medie adancime

Forajele de apa de medie adancime

Forajele de apa de medie adancime, sunt forajele de apa executate la adancimi cuprinse intre 30 si 90 de metri si se executa cu toate tipurile de instalatii de foraj si anume: forajul de apa uscat, forajul de apa semimecanic in sistem uscat, forajul de apa mixt cu circulatie si burlane de protectie, forajul de apa hidraulic cu ciruclatie directa, forajul de apa hidraulic cu circulatie inversa, si forajul mecanic cu percutie sau ciocan de fund.

Se executa de regula cu instalatii de foraj in sistem semimecanic uscat, instalatii de foraj hidraulice cu ciruclatie directa sau inversa.

Acestea au cele mai variate intrebuintari si anume: foraje de apa potabila pentru locuinte si uz casnic, foraje de apa potabila pentru complexe de locuinte si cartiere, foraje de apa potabila pentru alimentarea localitatilor, comunelor si satelor de pe intreg cuprinsul tarii, foraje de apa potabila pentru spitale, foraje de apa potabila pentru institutii, foraje de apa potabila pentru imobile de birou si centre comerciale si de afaceri, foraje de apa potabila pentru industria alimentara si multe alte intrebuintari; avand in vedere ca puturile de medie adancime furnizeaza in cea mai mare parte a lor apa potabila.

Forajele de apa de mare adancime

Forajele de apa de mare adancime, se executa de regula la adancimi mari de peste 100 de metri si pot ajunge la adancimi de chiar 800 de metri, de eemplu forajele de apa termala a Statiunilor Baile Govora si Caciulati. Acestea se executa numai cu instalatii hidraulice de foraj de mare adancime dupa intocmirea de studii si proiecte hidrogeologice bine elaborate.

Scopul forajelor de apa de mare adancime este divers, si anume: executia forajelor de apa potabila prin captarea orizonturilor acvifere de mare adancime, foraje de exploatare-explorare in cazul in care in zona respectiva propusa executiei forajului de apa, nu exista destule foraje de apa executate anterior si conditiile hidrogeologice nu sunt cunoscute, forajele de apa arteziene, in zonele cu potential acvifer artezian, forajele de apa de adancime pentru captarea apei termale , forajele de apa pentru alimentarea cu apa a marilor consumatori industriali si casnici.

Definitivarea se face in urma elaborarii unui program bine definit de tubare,in functie de scopul intrebuintarii forajuluide apa, de regula cu mai multe coloane metalice.

Oferim servicii profesionale de foraje puturi de mica, medie si mare adancime, denisipari puturi apa, decolmatari in toata tara. Clientii ce aleg executia forajului cu noi beneficiaza de prima denisipare GRATUIT.

Pentru informatii sau cotatii de pret nu ezitati sa ne contactati via email sau la tel: 0765 898 392, este gratuit!

Distribuie