Forajele de apa de mare adancime

Foraje puturi de mare adancime

Puturile de apa de mare adancime, sau forajele de mare adancime, au ca scop principal alimentarea cu apa potabila a diferitilor consumatori, avand o importanta strategica. Tara noastra se bazeaza pe importante rezerve de apa potabila din puturile sau fantanile  de mare adancime, care sunt folosite corespunzator, fiind principala sursa de apa potabila a celor mai multe localitati din tara.

Cele mai vechi puturi de apa cunoscute au fost descoperite de o echipă de experți condusă de Willy Tegel și Dr. Dietrich Hakelberg de la Institutul de Creștere a Pădurilor din cadrul Universității din Freiburg, Germania,care au  descoperit 4 fântâni de adancime construite din lemn în perioada neolitică timpurie între anii 5206 și 5098 B.C. în regiunea Greater Leipzig, Germania, despre care se crede că sunt cele mai vechi construcții de lemn cunoscute din lume.

In tara noastra cele mai vechi fantani cunoscute se pare ca sunt sunt cele de la Sarmisegetusa Dacica.

Puturile de mare adancime se executa la adancimi de la 100 m si pot ajunge la adancimi de  pana la 500m-1500 m in anumite cazuri, si capteaza orizonturile de adancime unde sta cantoanta apa.

Executia unui put de mare adancime, sau a unei fantani de mare adancime, se realizeaza numai cu instalatii hidraulice cu circulatie inversa sau directa, acestea fiind sigurele instalatii care pot executa un put de mare adancime.

Constructia unui put de mare adancime, se realizeaza numai dupa elaborarea unui studiu sau a unui proiect de captare a apei de mare adancime fiind executate in functie de adancimea acviferului, potentialul acvifer al zonei si conditiile de teren.

Pretul unui put de mare adancime

Bineintelese ca cine se intereseaza de un put de mare adancime se intereseaza si de costurile acestuia.

Ele difera din mai multe motive: Adancimea la care se construieste putul de adancime, zona si relieful in care se executa forajul de mare adancime, tipul tubulaturii cu care se tubeaza putul de adancime, tipul instalatiei cu care se executa putul etc, dar de regula sunt lucrari destul de costisitoare cu rezultate excelente in calitatea apei, preturile diferind intre un minim de 40 Euro / metrul liniar si pot ajunge si la cateva sute de euro pe metru liniar la puturile cu adancimi mari de peste 300 m adancime

Puturile de mare adancime casnice.

Puturile de mare adancime cu scop de alimentare casnic se executa de regula la adancimi de maxim 100m-150m , se tubeaza dupa caz  cu teava albastra din PVC fiind executate cu instaltii hidraulice medii acestea permit executia in locuri cat de cat mai inguste.

Preturile pot  varia estimativ de la 40 euro merul liniar pana la 100, 120 euro metru liniar.

Distribuie