denisipari foraje

Denisipare puturi

In timp natura isi spune cuvantul si circuitul apei nu poate fi impiedicat. Orice put de apa sau fantana forata poate acumula depuneri de nisip care pe masura ce cresc, astupa filtrele prin care intra apa, scazand treptat debitul de apa care poate curge turbulent si cu infiltratii.

denisipari foraje

Orice tip de foraj sau fantana forata trebuie intretinute, calitatea si cantitatea apei poatea scadea in timp, indiferent de regimul de exploatare sau de neexploatare.

Daca echipamentele de pompare ale putului de apa incep sa scoata mult nisip, apa cu miros sau un aspect necorespunzator, trebuie verifcat imediat echipamentul de pompare sau starea tehica a putului. Cu siguranta ca putul sau fantana dvs. are nevoie de denisipare, curatare, limpezire, igienizare si reabilitare.

Denisiparea este o operatiune simpla de intretinere a puturilor prin intermedul careia un put revine la forma si capacitatea initiala cand a fost forat si care nu necesita un buget foarte mare ci doar dorinta si disponibilitate din partea clientului de a avea o sursa de apa curata si potabila.

Prin denisipari puturi apa, particulele mici de nisip sunt extrase din stratul de apa si sunt eliminate in afara forajului de apa, iar particulele mai mari raman in jurul coloanei filtrante a putului, formand un filtru natural, format din granule de nisip mai mari din strat prin eliminarea nisipului foarte fin, permitand astfel apei sa fie exploatata din put cu un aspect limpede fara impuritati.

In timpul denisiparii pomparea apei se face intens, debitul de apa extras din put fiind cu mult mai mare decat debitul maxim viitor. Durata necesara de pompare depinde de structura stratului acvifer.

Pentru intretine un put si pentru a inlatura cantitatea de nisip ce astupa filtrele prin care intra apa se foloseste tehnica numita deznisipare.

Deznisiparea este procedura prin care se elimina dopul de nisip format in foraj sau fantana in timp si se realizeaza cu ajutorul unei instalatii de tip aer-lift, cu un compresor si pompa de aer comprimat (Mamuth).

Dupa denisipare/deznisipare se obtine:

– marirea permeabilitatii
– evitarea nisiparii forajului
– marirea debitului forajului
– micsorarea pierderilor de sarcina in zona activa a filtrului.

Cauzele prin care se produce nisiparea/colmatarea unui foraj pot fi multiple, cea mai intalnita este utilizarea in mod necorespunzator a forajului sau fantanii cu pompe si hidrofoare de putere mai mare decat debitul maxim al forajului. O alta cauza poate fi impachetarea cu margaritar facuta in mod necorespunzator, pe o raza mica si nu filtreaza nisipul in mod corespunzator sau granulatia margaritarului este prea mare si nu este conforma cu panza freatica acvifera.

Perioada la care se executa o denisipare/decolmatare este stabilita de firma care a executat forajul de apa prin documentatie tehnica, ce trebuie intocmita dupa executia fiecarui foraj de apa. Media pentru o denisipare/decolmatare a unui foraj sau fantana este la intervale de 5 ani.

In cazul in care aveti probleme cu particulele de nisip, recomandarea noastra este sa ne contactati, astfel ne putem deplasa la fata locului pentru a intelege mai bine situatia, o parere nu va costa nimic.

Distribuie