Puturi piezometrice si de studiu

Puturile de monitorizare sau de studiu
Puturile de cercetarePuturile de monitorizare sau de studiu, ca parte importanta a hidrologiei, sunt puturile de apa care se folosesc la diferite studii si cercetari.

Aceste puturi se proiecteaza si se executa ca si puturile de apa si sunt de mai multe tipuri si anume: puturi piezometrice, puturi de monitorizare, puturi de cercetare, puturi de observatie si puturi de studiu.

Puturile piezometrice
Puturile piezometrice au ca scop monitorizarea nivelului pana la care se poate ridica sau scade nivelul freatic. Se folosesc de regula in diferite proiecte de mediu, in lucrarile de epuisment sau asecare si se construiesc ca si puturile de captarea a apei, in urma unor proiecte bine elaborate. Nivelul piezometric, este nivelul pâna la care poate urca apa unei pânze subterane într-un pu? care o intercepteaza.

Puturile de monitorizare
Puturile de monitorizare au ca scop monitorizarea apei subterane pe termen lug sau scurt, in diferite proiecte hidorgeologice.

Puturile de cercetare
Puturi piezometrice si de studiuPuturile de cercetare a apei sau puturile de cercetare hidrogeologica, ca parte importanta a studiului hodrogeologiei, sunt puturile destinate cercetarii apelor subterane, cercetarea potentialului acvifer pentru diferite proiecte, cercetarea calitatii apei, circulatia apelor subterane, debitul cu care poate fi exploatat un put de apa, din ele facand parte si puturile de studiu.

Puturile de observatie
Puturile de observatie au ca scop monitorizarea calitatii apei si impactul asupra mediului in diferitele proiecte economice. Se executa ca un put de apa, si se folosesc la monitorizarea calitatii apei in statii sau depozite de carburanti, la monitorizarea platformelor de deseuri, in fermele de animale pentru ca activitatea specifica sa nu aibe un impact negativ asupra mediului si a calitatii apelor featice.

Distribuie